Grondwerk

Grondwerk

Enerzijds kan grondwerk bewust worden beoefend als een training in de rijbak, maar in principe kan de hele omgang met het paard vanaf de grond worden omschreven als grondwerk. Dit omvat ook de dagelijkse routines in de stal, het paard uit de wei halen, het paard leiden etc. De basis gedragsregels, die met zorg worden getraind voor een vlotte omgang tussen mens en paard, zijn de eerste stappen bij het grondwerk.

wat kunt u verwachten:

Beginners
Leidoefeningen.
Leiden vanuit de leidpositie.
Je loopt hierbij voor het paard uit en je bakent je ruimte af. Het paard leert hier dus om respect te hebben voor jouw intieme en persoonlijke ruimte.
Je werkt ook aan jouw leiderschap, want in alle leidoefeningen ga je zelf je richting en snelheid bepalen.
Leiden vanuit de partnerpositie.
Je loopt ter hoogte van de schouder van het paard. Het paard leert hier om naast je te blijven, zowel in stap als in draf, tijdens het achterwaarts stappen, het halthouden en het wachten, de wendingen naar links en naar rechts.
In deze positie leid en drijf je het paard terzelfdertijd en dat oefen je zowel aan de linkerkant van het paard als aan de rechterkant.

Licht-gevorderden
Stelling.
Stelling is de buiging van het hoofd/halsgebied naar links of rechts.
Je vraagt beetje bij beetje stelling, waarbij het paard stil moet blijven staan.
Als het paard de stelling in losgelatenheid aanneemt, laat je zelf de druk los.
Je ziet daarbij dat de buiging doorwerkt in de gehele wervelkolom en de heup iets naar voren komt.
Buiging.
Je vraagt daarbij stelling, waardoor de spieren aan de buitenzijde zich verlengen en aan de binnenzijde aanspannen. Je vraagt tegelijkertijd het hoofd voorwaarts neerwaarts zodat de rugspieren ontspannen en de buikspieren aanspannen.

Gevorderden
Ondertreden.
Doordat het paard van nature ongelijk ontwikkeld is, gebruikt het altijd één achterbeen het liefst als stuwend been en het andere als dragend been. Als het paard zich in de lengte naar beide kanten goed laat buigen, gaat het paard hierbij steeds zijn binnenachterbeen als dragend been gebruiken. Zo leert het paard met elk binnenachterbeen onder het zwaartepunt te treden, wat zo
belangrijk is voor het dragen van de ruiter.

Rechtuit met buiging.
In deze oefening vraag je je paard om over de hoefslag te bewegen, waarbij het paard: in de lengte buigt, zijn binnenheup naar voren brengt, daardoor ondertreedt met zijn binnenachterbeen en zijn lichaam daarmee ondersteund
en zijn hoofd/hals in een voorwaarts neerwaartse tendens brengt.

Grondwerk is dus ideaal voor zowel jonge als oudere paarden. Alsook voor paarden die niet
(meer) bereden worden, want op die manier kan je ze toch gezond en wel houden.
Deze lessen kunt u volgen met eigen paard (ook van buitenaf), leasepaard en manegepaard.

Inschrijven via email: manegenop@gmail.com